5 sollicitatietips

5 sollicitatietips om jouw job interview te nailen

Blog  | 5 sollicitatietips om jouw job interview te nailen

Ik kan me nog mijn eerste sollicitatiegesprek herinneren voor mijn eerste job. Ik was ontzettend nerveus maar kon wel terugvallen op het vertrouwen in mezelf en in de situatie. Enkele jaren en veel meer sollicitatiegesprekken later begon ik het solliciteren zelfs plezierig te vinden. Als loopbaancoach weet ik echter dat dat eerder uitzonderlijk is en dat de meesten veel stress ervaren bij het idee van solliciteren?


Maar hoe zorg je ervoor dat je jouw job interview "nailt"? Hoe krijg je de motivatie en het momentum om je voor te bereiden en te schitteren tijdens het gesprek? Hier zijn 5 tips om je op weg te helpen:


  1. Niets is definitief: Het kan overweldigend en ronduit intimiderend zijn om je voor te bereiden op een job interview. Hou echter in gedachten dat solliciteren niet wil zeggen dat je de job MOET doen, je bent enkel aan het verkennen, kennis aan het vergaren en aan het aftoetsen. Begin bij het begin en onderzoek welke bedrijven en rollen jou aanspreken. Voel je een klik met een vacature, solliciteer dan! 

  2. Visualiseer je succes: Stel je voor dat je het job interview hebt genailed en de baan hebt gekregen. Visualiseer jezelf als een succesvolle werknemer in deze nieuwe rol. Dit zal je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en je motivatie te vergroten.

  3. Wees voorbereid: Zorg ervoor dat je alles hebt wat je nodig hebt voor het job interview. Dit omvat bijvoorbeeld een kopie van je cv, referenties en eventuele andere documenten die je nodig hebt. Door goed voorbereid te zijn, zul je meer ontspannen zijn tijdens het gesprek, je meer op je gemak voelen én een professionelere indruk achterlaten. Noteer op voorhand ook meteen de vragen die bij je opkomen. Je maakt een betere indruk indien je specifieke vragen hebt over het bedrijf of de functie.

  4. Focus op je sterke punten: Een job interview kan soms aanvoelen als een beoordeling van al je zwakke punten, maar het is belangrijk om te onthouden dat je daar bent omdat je iets te bieden hebt. Richt je daarom op je sterke punten en wat je kunt bijdragen aan het bedrijf, iedereen is uniek.

  5. Wees jezelf: Ten slotte is het belangrijk om gewoon jezelf te zijn tijdens het job interview. Laat je persoonlijkheid en je enthousiasme zien en wees eerlijk over je sterke punten en je zwakke punten. Door authentiek te zijn, zul je veel meer opvallen dan wanneer je probeert te zijn wie je denkt dat het bedrijf wil dat je bent. Probeer ook in gedachten te houden dat jij er evenzeer bent om het bedrijf en de job te beoordelen als vice versa.

Onthoud dat het normaal is om nerveus te zijn voor een job interview, maar door deze tips te volgen, kun je je zelfvertrouwen en motivatie opbouwen om jezelf te presenteren op je best. Nog niet zeker wat je precies wil? Dan kan het interessant zijn om eerst loopbaanbegeleiding te volgen of je te laten begeleiden tijdens jouw zoektocht door een recruiter.


Veel succes!

unsplash